Met man en macht wordt gewerkt

Met man en macht wordt gewerkt

Kan er geschaatst worden in Hof van Twente of niet dit weekend? Norman Smit, voorzitter van de IJsbaan Hengevelde heeft goede hoop. Woensdagmiddag is een leger vrijwilligers druk doende geweest de dikke sneeuwlaag van de ijsvloer aan de Gorsveldweg te vegen, zodat het ijs vannacht en morgen kan aangroeien. „We hopen vrijdag open!”

En daarmee is Hengevelde misschien wel de eerste ijsbaan in Hof van Twente die de poorten opent voor het schaatskoortsige publiek.

Voor veel clubs zit het probleem zit hem in de dikke sneeuwlaag die gevallen is op het flinterdunne ijs. Het ijs is op veel plekken te kwetsbaar om te betreden en dus kan het er niet af. Tegelijkertijd zorgt de dikke sneeuwlaag er voor dat het ijs niet kan aangroeien.

Tijdsblokken
De ijsclubs in Hof van Twente stoeien niet alleen met de ijsvloer, ze hebben ook te maken met de coronaregels. „Het is een uitdaging om dit op een veilige manier te kunnen organiseren, gezondheid gaat ten slotte boven alles. Wij gaan onder andere werken met tijdssloten, mensen die willen komen schaatsen kunnen via onze social mediakanalen en website kijken of er nog plek is”, zegt Smit.

Alleen voor leden
Ook André Bouma, voorzitter van de Goorse IJsclub hoopt op schaatsen dit weekend, misschien ook vrijdag al. Maar alleen voor leden. „Vanwege corona kunnen er minder mensen terecht op de baan en dan geven we toch voorrang aan onze leden die ons al jaren steunen.”

Fifty-fifty kans
Dat laatste geldt ook voor de baan in Markelo aan de Göttelaan en de ijsbaan in het bos van Twickel. Ook daar wordt met man en macht gewerkt aan het prepareren van de baan. Maar omdat het water daar dieper is, is ook een dikkere ijslaag nodig. „Het ijs is op dit moment klote. Ik schat de kans fifty-fifty in dat we open kunnen dit weekend”, zegt Gerjan Vruwink van IJsbaan Markelo. „Wij hebben 6 tot 7 centimeter nodig om er met de veegmachines op te kunnen en daar zitten we nog niet aan”, zegt ijsmeester van de Deldense ijsclub Frans van het Bolscher.

Deze banen blijven dicht
De ijsbaan in Stokkum gaat niet open. Vanwege corona heeft IJsclub De Zilvermeeuw besloten geen water op de baan te pompen. Hetzelfde geldt voor het baantje in het Binnenstebuitenbos in Diepenheim.

Koek en zopie
Overigens is het nog onzeker of er koek en zopie te verkrijgen valt bij de banen die wel open gaan. „Daar is de gemeente nog niet over uit, omdat zij dat niet helemaal eerlijk acht ten opzichte van de horeca die al maanden dicht zit”, licht Bouma toe. „De gemeente wil eerst daarover eerst gesprekken voeren met de horeca.”


Afdrukken   E-mailadres

Related Articles

Update: 11 febr. - 11:44 uur

Update: 11 febr. - 11:44 uur

De ijsbaan staat onder water

De ijsbaan staat onder water